LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că 2023 trebuie să fie un an crucial

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că 2023 trebuie să fie un an crucial

Este a 308-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski a avut marți un nou discurs în care a vorbit despre viitor și despre faptul că 2023 trebuie să fie un an crucial din punct de vedere al apărării și securității Ucrainei.

FOTO EPA EFE

UPDATE 05:30 Ucraina îl acuză pe premierul Ungariei de lipsă de respect

Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean, potrivit unor remarci publicate marţi pe site-ul ministerului, relatează dpa.

Declaraţiile premierului Orban "demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse", a indicat ministerul ucrainean acuzându-l pe liderul ungar de "miopie politică".

Comentariile au survenit ca răspuns la o declaraţie a premierului Orban, potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina.

Orban a lucrat în acest fel spre înfrângerea Ucrainei, chiar dacă aceasta ar spori pericolul agresiunii ruse îndreptate către Ungaria, a spus ministerul. "Liderul ungar ar trebui să se întrebe dacă vrea pace", a menţionat sursa citată.

Într-un interviu acordat anterior premierul Orban a declarat: "Ucraina poate să continue luptând doar atât timp cât Statele Unite îi sprijină cu bani şi arme. Dacă americanii doresc pace, atunci va fi pace".

Relaţiile dintre cele două state vecine sunt tensionate. Orban a încercat în mod repetat să blocheze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei, notează dpa.

UPDATE 00:00 Zelenski spune despre anul 2023 că trebuie să fie un an crucial pentru Ucraina

Zelenski a avut marți un nou discurs în care a vorbit despre viitor și despre faptul că 2023 trebuie să fie un an crucial din punct de vedere al apărării și securității Ucrainei.

În general, săptămâna aceasta va fi importantă pentru Ucraina din punct de vedere politic. Intrăm în anul următor şi trebuie să menţinem o înţelegere comună a obiectivelor noastre naţionale.

Desigur, este vorba de eliberarea pământului nostru de inamic, de reconstrucţia Ucrainei, întoarcerea oamenilor noştri acasă, apropierea în continuare a statului nostru de parteneri cheie, deschiderea de noi oportunităţi pentru Ucraina în lume - toate acestea sunt misiuni pentru viitorul apropiat. Şi nu numai pentru stat, ci pentru fiecare dintre noi.

În curând îmi voi prezenta punctul de vedere cu privire la implementarea acestor sarcini în Mesajul anual în Rada Supremă privind situaţia externă şi internă a Ucrainei. Vreau ca acest Mesaj să fie nu un raport, ci conversaţia noastră despre anul care vine”, a precizat Volodimir Zelenski.

UPDATE 20.34 Compania militară rusă Kalaşnikov îşi va spori producţia de drone

Compania militară rusă Kalaşnikov îşi va spori în anul 2023 producţia de drone destinate armatei ruse, a anunţat marţi directorul general al acestei societăţi, Alan Luşnikov, potrivit agenţiei EFE.

„Dezvoltăm o nouă linie de aparate fără pilot, lucru deosebit de important în actualele condiţii. Este vorba despre drone tactice. Adică toate cele care nu sunt lansate de pe aerodromuri, aceasta este nişa noastră'', a explicat Luşnikov la televiziunea publică rusă. Detalii aici

UPDATE 19.12 Lavrov solicită Occidentului maximă reținere „pentru a minimiza riscurile unui război nuclear”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atenționat, în cadrul unui interviu acordat, marți, agenției de presă TASS, că Occidentul trebuie să dea dovadă de reținere în chestiunile nucleare, relatează CNN.

„Continuăm să facem apel la Occident să dea dovadă de maximă reținere în acest domeniu extrem de sensibil. Pentru a reduce la minimum riscurile nucleare, este important ca în practică să rămânem angajați față de postulatul inadmisibilității războiului nuclear, confirmat de țările din cadrul grupului celor cinci state nucleare în declarația comună din 3 ianuarie 2022”, a afirmat Lavrov. Detalii aici

UPDATE 17.48 Ce șanse au trupele ruse să oprească avansul ucrainean cu ajutorul unei vaste rețele de fortificații

Forțele armate ruse au construit o vastă rețea defensivă ce se ramifică pe frontul ucrainean activ, arată o analiză realizată de NYT a datelor din satelit. Cu toate că aceste structuri ar putea ajuta armata rusă să câștige timp, trupele ucrainene au capacitatea de a pune la grea încercare menținerea acestor poziții pe timpul iernii.

În ultimele luni, în apropiere de unul dintre cele mai sângeroase fronturi din Ucraina, a început să apară o rețea tot mai complexă de tranșee, capcane pentru tancuri și alte obstacole. Construite pentru a opri înaintarea armatei ucrainene spre Popasna, un oraș din regiunea Lugansk cucerit de ruși în luna mai, aceste fortificații sunt doar o mică parte din structurile defensive pe care le ridică armata rusă pe câmpul de luptă activ din Ucraina. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...